23.8.07

Koolla on väliä?

Palatessani kauppareissulta kotiin satuin jostain syystä kiinnittämään huomiota kerroksessani oleviin ulko-oviin. Ihan samannäköisiä noin päällisinpuolin, mutta vääntäytyessäni sisään pikkiriikkiseen asuntooni satuin huomaamaan että koolla onkin eroa.

Miksi muuten samantyyppisissä asunnoissa ulko-ovi on sitä isompi, mitä isompi itse asunto on? Asuuko isoissa kämpissä leveämpiä ihmisiä (sitä se hanhenmaksan mussuttaminen teettää)? Tarvitaanko isompi uksi, jotta täysikokoinen Steinway & Sons-flyygeli mahtuisi nikottelematta sisään?
Minulle oven koolla ei ole sinänsä merkitystä, sillä osaan kolhia itseni ihan kaikenkokoisten dörtsien ovenpieliin. Ymmärrän kyllä että jossain Buckinghamin palatsissa on hieman eri kaliiberin ovet kuin mummonmökissä, mutta onko ideana kerrostaloasuntojen kohdalla antaa potentiaalisille murtovarkaille vinkki siitä, että 'täältä löytyy lääniä enemmän ja siis enemmän rahanarvoista saalista' vai onko kyseessä taas kerran joku 'mulla on isompi bemari kuin sulla'-asenne?

Eiköhän viedä koko homma astetta pidemmälle ja ruvetaan vielä 'tuunaamaan' ovia asukkaan mukaan! Joulukoristeitahan nyt kuka tahansa osaa nakuttaa oveensa killumaan, mutta eikö olisi ihan oikeus ja kohtuus että isomman kämpän omistajilla olisi hieman fiinimmät ovet vuorikidenuppeineen bling-blingillä höystettynä ja siinä nuhruisessa yksiössä kaljaa lipittävälle ex-byrokraattiluuserille riittäisi vaikka semmoinen hätäiseen kyhätty lautahässäkkä. Ja kun vielä ei ole pystytty rajaamaan eri maksuluokkien asukkaita eri asuinalueilleen, niin tottahan toki pitäisi saada edes omat hissit ja portaikot.

Oma hissi kyllä rulettaisi muutenkin. Että terveisiä vaan kaikille niille tämänkin talon haisuleille, jotka jätätte hissiin vaihtoehtoisesti joko paskan, hien, eltaantuneen ihmislihan, koiran kusen tai vanhan viinan katkun: menkää portaita kun kerran haisette niin pahalta että teitä voitaisiin käyttää biologisessa sodankäynnissä aseena! Tai jääkää sinne erikokoisten ovienne taakse.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Armaassa itänaapurissamme asunnot itse asiassa myydään, tai myytiin ainakin ennenvanhaan ilman ovia. Senpä vuoksi siellä onkin tuollaisia henkilökohtaisten mieltymysten mukaan tuunattuja ovia.

Anitra Kupla kirjoitti...

Hmm, mielenkiintoista... Mikähän mahtoi olla syynä tällaiseen?