27.7.07

Miami Vice-mies

Joskus on vaikeaa elää alueella joka on niin selkeän vasemmistolainen jos ei itse satu olemaan vasemmistolainen. Asuinpaikkani on vain jonkinverran modernimpi kuin Pripjat, tuo säteilevä neuvostososialismin ulkomuseo. Itseasiassa voisi kuvitella, että Pripjatin asukkaat (tai ainakin se ideologisin siipi) on siirretty tänne ja säilötty jälkipolvien ihmeteltäväksi. Tätä punakeltaista yleiskuvaa kuitenkin rikkoo sillointällöin jokin yksityiskohta. Kuten Miami Vice-mies.

Henkilökohtaisesti 1980-luvun eläneenä pidän kyseistä ajanjaksoa jotakuinkin hirveimpänä mahdollisena vuosikymmenenä (tosin ei nykyhetkessäkään juuri hurraamista ole) etenkin muodin ja musiikin suhteen. Vaikka kasarimuoti on jostain kummasta syystä taas repäisty silmille ja sitä tyrkytetään jokapaikassa kuumimpana hottina, se ei ole kuul eikä tule olemaan. Painakaa se mieleenne! Melkein surullisempaa ja naurettavampaa kuin nykyiset wanna-be-
kasarit on kuitenkin Miami Vice-mies.

Miami Vice-mies on mitä ilmeisimmin jäänne juppikaudesta. Tämä keski-ikäinen mies pukeutuu kuten idolinsa Sonny Crockett valkoiseen pikkutakkiin ja vaaleanpunaiseen t-paitaan. Hiukset ovat sotkuisen ristiveriset pitkällä niskatukalla ja kasvoja peittää parin päivän parransänki. Jalassa voi olla farkut ja kenkinä purjehduskengät tai muut nahkaiset lipokkaat. Kaiken kruunaa korvaan liimautunut NMT-puhelin. Miami Vice-mies puhuu taukoamatta puhelimeensa joka on jo useamman vuoden ollut mykkänä ja jauhaa samalla purkkaa. Hän kävelee nopeasti eikä näytä ostavan mitään kaupasta. Tärkeintä lienee näyttäytyä kiireisenä lähimarketissa.

Edellä kertomani on täyttä totta, sillä olen törmännyt kyseiseen tapaukseen lähikaupassani muutaman kerran. Ensin luulin kyseessä olevan ihan tavallisen jampan, joka on innosta soikeana hommannut Don Johnson-vermeet huomattuaan niiden olevan taas (mukamas) 'in', mutta sitten huomasin muutaman tärkeän seikan: a) Miami Vice-mies on pukeutunut AINA samoihin vaatteisiin, b) vaatteet näyttäisivät olevan todellakin peräisin 1980-luvulta, c) MV-miehen puhelin vaikuttaa epäilyttävän isolta kalikalta,
d) MV-mies ei todellakaan osta mitään (korkeintaan olutta tai muuta alkoholipitoista) ja kommentoi muita asiakkaita luuriinsa josta ei koskaan kuulu vastapuolen ääntä. Näiden seikkojen perusteella olen uskaltanut muodostaa teorian, jonka mukaan MV-mies on 1980-luvulla liikemiehenä työskennellyt ex-juppi jonka mielenterveys ja taloudellinen tilanne järkkyi pahemman kerran 1990-luvun laman myötä.

On surullista ja samalla jollain kierolla tavalla viihdyttävää, kun ihmisen elämästä muodostuu elämänkokoinen performanssiesitys. Eikä se ole kellään meistä kovin kaukana.

2 kommenttia:

Sonny Crockett kirjoitti...

Itse pidän Miami Vice sarjasta todella paljon ja mielestäni 80- luvun muoti on todella hienoa. Itse tykkään juuri pukeutua tähän valkoiseen pikkutakkiin valkoisiin pellavahousuihin ja Eespadrilles- kenkiin, mielestäni kasarimuoti on todella kool. Olen hyvin pahoillani tästä jos joku ei siitä pidä.

Anonyymi kirjoitti...

Tosi on..sanoi eräs pankki mies aikanaan!Jotkut ahdasmielisyydessään mollaavat 80-luvun muotia.Sitäpaitsi esim. Sean Conneryllä oli loaferit paljaissa jaloissa jo 60-luvun alun Bondeissa.Enkä tiedä kesäkuumalla mukavampaa kuin löysät pellava tai puuvilla housut+vuoreton bleiseri T-paidan päällä.Kaikki 100% puuvilla tai pellavaa.